fredag 29 maj 2009

Den vilda jakten på Frälsaren

Silly season någon? Gääsp.. det största i veckan är att löven värvat en ung dansk landslagsmålis, att Obsut valde flermiljonkontrakt före Rögle (vilken skräll..) , att Modo värvat Hannu Pikkarainen och att Kent Lindberg ryktas till Piteå. Jävlar vilken action.

Hannu Pikkarainen till modo kan visst vara en bra värvning, särskilt om man har tålamod och faktiskt tänker sig honom som fjärde/femteback. Däremot säger den värvningen en del om många klubbars jakt efter den "offensivt spelskicklige backen". Hannu har producerat 8+30 på 79 matcher, under de två senaste säsongerna i SM-liiga så inte känns han som en stensäkert producerande back. Framför allt inte i Elitserien med större rinkar och annat spel.

Ofta tycker jag många stirrar sig blinda på behovet av en offensivt spelskicklig back. Man vill gärna ha en "Messias" på blå. I Skellefteå har man haft Åkerman och skriker därefter alltjämt efter en ersättare. Sanningen är att man skriker över en spelartyp som inte existerar. Ni tänker Magnus Johansson, Åkerman, Niiniimaa, Nummelin mfl. Visst, men de är mer undantagen som bekräftar regeln. För att vara en tillgång i ett es-lag krävs inte bara att backen är duktigt offensivt, utan även att han är habil bakåt. Den backen man jagar ska alltså inte bara vara ett geni med puck, ha ett otroligt öga för spelet med ett bra förstapass och vara kylig på blå med en bra bössa. Han ska också vara stabil i positionsspelet i egen zon, ganska rörlig, bra på att skära av vinklar och någorlunda fysisk.. Den spelaren existerar inte i fler än möjligtvis några undantag. I stället slutar det allt som oftast med att man värvar en chansning offensivt, en kille som har hälften av de ovannämnda egenskaperna. Då får man en Harmer, en Novak eller valfri finlandsimport i ES de senare åren. Ofta blir det grisen-i-säcken-värvningar som slutar i fiasko, bara för att man måste ha en "offensivt spelskicklig back".

Då bör lagen istället tänka så att man har ett backkollektiv som kompletterar varann. Huvudsaken är att alla är bra i defensiven och att laget får några backar med bra förstapass, någon som följer med i andravåg, någon med kyla på blå. AIK har starka backar i defensiven (Norgren, Skrbek), backar som kommer i andravåg (Marttinen, Erixon), kyla på blå (Rundblad). Vad AIK behöver är två backar med bra förstapass, där en av dom gärna får ha ett bra skott. Sen om de kallas offensiva, defensiva eller tvåvägs är skitsamma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar